Misset Horeca Koffie Top 10 kleurt Caffenation

Sinds 2012 organiseert het Nederlandse Horeca vakblad Misset Horeca een Top 100 van beste koffiebar van het land. 

Ze bezoeken er al snel een 200-tal (of meer) waarvan er 100 de 'cut' halen, om daarna in een ranglijst gegoten te worden. 

Vakkundige professionele juryleden testen de zaken op espresso, cappuccino en gewone zwarte koffie (naar keuze), alsook algemene vakbekwaamheid en enkele andere extra's. Als koffiebar wordt je niet automatisch bezocht, maar enkel na aanmelding door de zaak zelf of diens koffieleverancier. 

Zoals de meeste lezers weten hebben we best wel wat professionele koffieklanten in Nederland, met voorop onze eigen zaak te Amsterdam. Niet zovelen schreven zich in het verleden in voor de Misset Horeca Top 100, maar diegenen die het deden werden blijkbaar wel naar waarde geschat. 

In 2012 vind ik geen Caffenation koffie weer. De top wordt voornamelijk bevolkt met iets meer traditionelere type koffiebars. 

In 2013 doen onze helden van The Village mee en ze winnen gelijk de competitie. Een andere klant Koko volgt op 16. 

The Village Music en Coffee is een opstart die ik al van ver voor de opening van de deuren mee gevolgd en geholpen heb en ze kochten trouw onze koffie tot ze eind 2015 hun eigen koffiebranderij opstartten. Alles was vanaf dag 1 aanwezig voor een topzaak, die super kwaliteit met super beleving weet te koppelen. De rest is geschiedenis en we zijn altijd heel fier geweest op hun verwezelijkingen, waaronder die topstek in 2013.

In 2014 stond Koko uit Amsterdam alweer genoteerd; dit keer op 7. Karlijn en Caroline zijn sinds de oprichting in 2012 uiterst fanatiek en vakkundig met onze bonen in de weer en de zaak staat er echt als een huis. 

Black & Bloom is ook een project waar ik al lang voor de opening van de deuren actief mee bezig ben geweest en de tweede plek in 2014 was voor mij zeker geen verrassing. Gerben en ik sms'en en mailen bijna alle dagen en meestal gaat het dan over 'coffee geek talk' of de beoordeling van bonen of brandingen. Elk nieuw idee of techniek of tool die ik vastkrijg wil ik ook in Gerben zijn handen krijgen voor zijn mening. En altijd is die gefundeerd en waardevol. Van de honderden professionele klanten is geen enkel zo fanatiek als Big G en elk jaar reis ik dan ook met heel veel plezier voor een volle dag en nacht om samen eens lekker bij te kletsen - uuuuuuren gaat het over koffie - en heel veel koffie (en bier) te drinken. En een beetje later komt hij dan weer onze richting uit voor ongeveer hetzelfde. 

Dat hij, na een Caffenationloze 2015 top 100, in 2016 de ranglijst aanvoert is voor mij dan ook geen verrassing. Niet dat de rest stil zit of slechte koffie brengt, maar de passie, verbetenheid richting perfectie en het 'fingerspitzengefuhl' van Gerben is echt buiten categorie. Dat hij op koffiezet kampioenschappen nooit de eerste plaats wist te behalen is slechts een voetnoot. (ook niet echt te vergelijken met het dagelijkse barwerk natuurlijk)

Klik hier voor het juryverslag. 

Niet alleen Misset Horeca maakt een jaarlijkse ranglijst, ook AD doet dit, maar dan met een iets andere focus, waarbij ons opvalt dat ze hier iets ouderwetser tegen de dranken aankijken. Een cappuccino op 60 graden blijkt te heet en een filterkoffie op 50 graden te koud. Nou.... Vele van onze klanten deden ook hier mee en met zeer goede resultaten, maar wij verkiezen de Misset Horeca, al is het nog even afwachten of het niet verder gaat afglijden richting tweedeklassevoetbal met slecht af en toe een uitschieter, want daar heb ik wel wat schrik voor.

Wijzelf doen liever niet mee met koffiewedstrijden als de deze, omdat we vinden dat er meer te verliezen dan te winnen is. Het is trouwens nooit duidelijk wie er welke zaak gaat bezoeken en in hoeverre deze persoon actief in de Specialty Coffee wereld is. 

Alleen staan we niet met deze benadering. Als we de ranglijst van het laatste jaar bekijken stoten we op bitter weinig speciaalzaken. Met Caffenation vergelijkbare espressobars, zoals we er voornamelijk veel in Amsterdam tegen komen, zijn niet tuk op de wedstrijd en er zijn er dan ook maar enkele in de lijst terug te vinden. Dubbel respect natuurlijk voor Gerben dat hij als topspecialist toch zijn nek durft uit te steken, en er uiteindelijk ook voor beloond wordt! En proficiat aan Misset Horeca om zijn zaak zo treffend te omschrijven. :-)

Older Post Newer Post